Herkomst van ons beddengoed

We zijn eerlijk over hoe ons beddengoed vervaardigd wordt. Daarom zijn we open over de herkomst van ons katoen en waar het gemaakt wordt. 

Duurzame kwaliteit

Al onze producten zijn van duurzame kwaliteit. Voor ons beddengoed hebben we een katoensoort geselecteerd met extra lange vezels. Deze lange vezels zorgen voor sterkere garens, waar zelfs minder katoen voor nodig is. Zuinig op de natuur dus en goed voor een stof die jaren meegaat. 

India: perfecte ligging

Onze katoen is 100% biologisch en wordt in India verbouwd. De locatie, de samenstelling van de grond en het klimaat maakt dit stukje Aarde perfect voor het verbouwen van katoen. Dit gaat niet alleen met de uiterste zorg, toewijding en respect voor de tijd die een gewas nodig heeft om tot bloei te komen, maar ook volgens de hoogste duurzaamheidseisen. Zo is de volledige teelt vrij van pesticiden, insecticiden en andere chemicaliën. De boerderij is tevens voorzien van slimme irrigatiesystemen die het waterverbruik minimaliseren.

Wanneer de katoenbollen geoogst zijn, worden ze eerst ontdaan van de nog aanwezige takjes en zaden en daarna gewassen. Het wassen van katoen is in de reguliere katoenindustrie een behoorlijk chemisch proces. De garens die wij gebruiken worden gelukkig vrij van chemicaliën verwerkt. Dan gaan ze naar de spinnerij, waar de uiteindelijke garens gesponnen worden.

Portugal: weven en verven

In grote balen worden de katoengarens per schip vervoerd naar Guimarães, in het noorden van Portugal. Deze streek heeft een eeuwenlange historie als het kloppende hart van de Europese katoenindustrie. Hier staat de weverij met wie we samenwerken. Zij weven en verven vervolgens de garens tot stof. 

Onze weverij weeft ons katoen in een fijne weving met een draaddichtheid van wel 400 enkelvoudige draden per vierkante inch. Dit maakt de stof zacht en sterk. Op dit moment verwerken zij de stof in een perkal weving. Dat zorgt voor een fris knisperend gevoel dat koel op de huid aanvoelt. Ze zijn enthousiast om hun vakmanschap toe te passen op andere weeftechnieken, zoals satijn en seersucker. 

Ook het verven van de stoffen gebeurt hier zonder chemicaliën. Moderne apparatuur, duurzaam gewonnen energie helpen mee aan het zo duurzaam mogelijk houden van het eindproduct.

Zorgvuldige afwerking

Na weving en verven is het tijd voor de confectie. In het atelier controleren we de stof nog eens oneffenheden en uiteindelijk ontstaat hier het eindproduct. Hier worden de producten ook opgevouwen en klaargemaakt voor transport naar ons magazijn in Amsterdam. 

Duurzaam en eerlijk

Alle verschillende stappen voldoen aan de hoge eisen gesteld door de Global Organic Textile Standard (GOTS), het Better Cotton Initiative (BCI) en OEKO-TEX certificeringen. Deze drie organen stellen eisen aan de arbeidsomstandigheden, de productie en behandeling van het katoen door het hele proces, alsmede aan duurzame energieopwekking en watergebruik en -zuivering. Naast deze hoge standaarden voldoet ons textiel vanzelfsprekend aan de gangbare certificeringen voor katoen. Zo is ons katoen natuurlijk anti-allergeen. Lees meer over onze keurmerken.