Wat is duurzamer: biologisch katoen vs tencel vs bamboe vs linnen


Als je denkt aan duurzaam, dan denk je als snel aan natuurlijke grondstoffen. Katoen is de meest populaire bron voor beddengoed en ook linnen (gemaakt van vlas) groeit in populariteit. En dan zijn er ook nog spannende nieuwe stoffen van bamboe en Tencel, gemaakt van eucalyptushout. Toch kiezen we bij Schering & Inslag in de eerste plaats voor biologisch katoen. In deze blog leggen we de verschillen uit tussen de verschillende stoffen en waarom we bij Schering & Inslag voor biologisch katoen kiezen

Tencel

Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof is gemaakt van eucalyptushout. Het hout wordt tot pulp gestampt en de vezels worden vervolgens verwerkt tot garen. Tencel is daarmee een semi-synthetische stof van natuurlijke bron.  Een andere semi-synthetische stof die je misschien kent is viscose. Dat wordt gemaakt van beukenhout of de harde stukjes van katoen. 

Voordelen van Tencel

Eucalyptus bomen kunnen uitstekend in waterarme gebieden groeien en gaan heel zuinig met het beschikbare water om. Eenmaal verwerkt tot stof, voelt de stof zijdeachtig aan.  

Nadelen van Tencel
Tencel is dus een houtvezel. Hiervoor worden eucalyptusbomen gekapt, van hun basten ontdaan en tot houtsnippers gehakt. Daarna worden ze chemisch behandeld om de vezels te breken. Daarna wordt de vezel gebleekt. In dit proces is er veel water nodig, dat de winst van de teelt deels teniet doet. En bij elk chemisch proces is er blijvende aandacht nodig hoe je het afvalwater verwerkt en wat de veiligheids- en gezondheidsrisico’s zijn voor de arbeiders. 
En hoewel eucalyptusbomen heel snel kunnen groeien, groeit een boom nooit snel genoeg om de kap te compenseren met nieuwe aangroei.  

Bamboe

Voordelen bamboe
Bamboe is een grondstof die heel snel groeit. Als alternatief voor hout is het productiever dan gewone bomen en verbetert het zelfs de bodemkwaliteit. Het slaat ook meer CO2 op dan bomen en geeft meer zuurstof terug. Een perfect duurzame plant dus! 
 
Nadelen bamboe
Als textielsoort is bamboe helaas niet zo perfect duurzaam. Want ook bamboescheuten moeten via een chemische behandeling worden verwerkt tot zachte vezels. Hoe zachter een bamboe stof aanvoelt, hoe zwaarder de gebruikte chemicaliën. En omdat bamboe nog niet onder biologisch keurmerk wordt geteeld, kunnen in dat proces dus zware metalen en chemicaliën gebruikt worden. Die kunnen achterblijven in het eindproduct, maar hebben ook impact op het milieu rondom de fabriek en de gezondheid van de mensen die er werken. 

Linnen

Linnen wordt gemaakt van vlas en is een van de oudste grondstoffen voor textiel. We droegen het al voor de komst van katoen! 

Voordelen linnen
Linnen is een super duurzame stof als het over slijtvastheid gaat. Linnen van goede kwaliteit kan tot wel 30 jaar mee! Nieuw linnen voelt vaak ruwer dan nieuw katoen omdat de vezel ruwer is. Maar was na was wordt linnen steeds een beetje zachter. Vlas groeit in koelere gebieden en heeft minder water en pesticiden nodig dan katoen. 


Nadelen linnen
Linnen is duur. In de eerste plaats omdat vlas langzamer groeit: het kan om slechts om de 7 jaar geplant worden. Ook stelt vlas hogere eisen aan de grond waarop het verbouwd wordt. Er is maar een beperkt deel van de wereld waar linnen verbouwd kan worden. Daardoor kan linnen nooit de vraag van katoen vervangen. De teelt en productie van linnen vergt minder water, maar het meeste linnen wordt niet biologisch verbouwd. Bij het verwerken van vlas tot linnen kunnen er zware metalen gebruikt worden. Dat risico is er vooral bij goedkoper linnen uit Rusland en Azië. 

Katoen

Katoen wordt wereldwijd het meest verbouwd. Het is een grondstof die in veel ontwikkelingslanden geldt als een gemakkelijke bron van inkomen en voor veel consumenten betaalbaar en betrouwbaar is. 

Voordelen van katoen 

Katoen heeft zijn populariteit te danken aan zijn zachtheid. Dat geldt zeker voor ons 100% biologisch katoen dat van nature zachter en sterker is. En omdat we geen zware metalen gebruiken tijdens de verwerking, is het eindresultaat puur en geschikt voor de meest gevoelige huid en veilig voor de mensen die er aan werken. Biologische teelt leidt tot een betere bodemkwaliteit waardoor er minder water nodig is en draagt bij aan minder CO2 uitstoot.  

Nadelen van katoen

Helaas is nog maar 1,5% van de hele katoenproductie biologisch. En hoewel de vraag naar biologisch katoen stijgt, raken de voorraden biologisch katoen wel op! Door het duurzame proces en het beperkte aanbod is biologisch katoen duur. 

Schering & Inslag kiest voor biologisch katoen omdat we daarmee de grootste textielindustrie kunnen veranderen. En daarmee de grootste impact kunnen maken voor de aarde. De voordelen voor de aarde bij de teelt van bamboe, Tencel gaan tijdens de rest van het productieproces nu nog teveel verloren. Met linnen kunnen we door het beperkte volume en de hogere prijs minder het verschil maken dan we willen. 

SHOP NU ONS 100% BIOLOGISCH KATOENEN BEDDENGOED >




Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd