Het gaat goed met de vraag naar biologisch katoen. Steeds meer mensen willen bewuster shoppen en gaan op zoek naar kleding, bad- en bedlinnen dat niet alleen zacht is voor henzelf, maar ook lief voor de aarde. Dat is super goed nieuws, toch?
Helaas is er een groeiend probleem. De productie van biologisch katoen maakt op dit moment maar 1,5% van de hele katoenproductie uit. De vraag naar volledig biologisch katoen is op dit moment zó hoog dat de markt het niet aan kan. Er is letterlijk te weinig voor iedereen. Maar dan maken we toch gewoon meer biologisch katoen? Dat zit toch iets ingewikkelder in elkaar.
Geduld is een duurzame zaak
Om genoeg biologische katoen te verbouwen, moeten we geduld hebben. Biologische teelt is meer dan een puur natuur zaadje in de grond stoppen en laten groeien. Om het label ‘biologisch’ te kunnen voeren, moeten katoenboeren en andere verwerkers hun hele proces aanpassen. Andere insectenbestrijding, andere manier van bewateren en vooral zuiniger op de grond door wisselteelt toe te passen. Het ene jaar katoen, het andere jaar wat anders. Deze grondwissel betekent dat per jaar een katoenboer maar de helft produceert van wat met ouderwetse teelt verbouwd kan worden. En zonder gebruik van kunstmest die het aantal katoenbollen per plant een boost geeft is ook de opbrengst per hectare minder.
Overstappen naar biologisch katoen zorgt zo uiteindelijk wel voor meer biologisch katoen in de textielketen, maar helaas ook voor minder katoenproductie in totaal. Bovendien duurt het 2 tot 3 jaar voordat een katoenboer alles heeft aangepast en kan voldoen aan de standaarden. Tijdens deze overgangsfase kunnen merken producten van deze oogsten niet met vermelding van het keurmerk verkopen.
2020: afgekeurde oogsten en woekerprijzen
In oktober 2020 werden enkele oogsten uit India door GOTS afgewezen, omdat er fraude was vastgesteld bij de lokale keurinstanties. India is de grootste producent van biologisch katoen ter wereld, meer dan de helft komt daar vandaan. Gevolg: flink wat minder biologisch katoen.
En dan was er in 2020 ook nog eens een wereldwijde pandemie. Voorraden lagen maanden vast in de Aziatische havens. Nog steeds zijn er minder schepen dan voor de pandemie om goederen uit Azië naar Europa te vervoeren. Dat leidt tot woekerprijzen voor zeevervoer, ook voor het transport van biologisch katoen. Er is dus niet alleen veel minder biologisch katoen om in te kopen, maar het is ook veel duurder om het katoen te vervoeren. En dat was nog voordat een containerschip de aanvoer uit Azië vertraagde door dwars te liggen in het Suezkanaal....
Greenwashing: duurzame katoen
Andere merken slaan een andere route in en kiezen voor duurzamer katoen: katoen met een lichter duurzaamheidskeurmerk zoals BCI of OEKO-TEX. Het is breder beschikbaar en goedkoper. Maar die standaarden zijn eigenlijk bedoeld om ouderwetse teelt een beetje beter te maken. Zo verdrukken lichtere keurmerken onbedoeld nieuwe werkwijzen die echt goed zijn voor de mens en aarde.
Tips voor de duurzame shopper
Om voor de lange termijn katoen te kunnen shoppen die de aarde en mensen minder uitput, hebben we jouw behoefte aan biologisch katoen nodig. Blijf dus vooral biologisch katoen shoppen! Een paar tips om tijdens het winkelen de productie van biologisch katoen te ondersteunen:
- Houd rekening met langere levertijden
- Denk vooruit en doe die pre-order
- Zoek ook eens naar in-conversie biologisch katoen
Bij Schering & Inslag hebben we gewoon biologisch beddengoed op voorraad! Ons beddengoed is GOTS gecertificeerd. Je vindt het licentienummer van de katoen die verwerken vermeld op onze labels, zodat je altijd de bron van jouw beddengoed kunt controleren.
Bronnen:
2020 Organic Cotton Market Report
Laat een reactie achter