De zin en onzin van draaddichtheid (aka TC)


200TC, 300TC, 400TC of zelfs 500TC en hoger… Je ziet deze vermelding steeds vaker bij beddengoed. En instinctief denk je, hoger is beter. Maar als je eerlijk bent, heb eigenlijk geen idee wat al die mysterieuze codes betekenen. En hoe belangrijk is dat eigenlijk, als als je nieuw beddengoed kiest? We hebben de zin en onzin rondom TC of draaddichtheid voor je op een rij gezet. 

Wat draaddichtheid betekent

Draaddichtheid verwijst naar de dichtheid van de stof. De dichtheid van de stof wordt bepaald door het aantal verticale (schering) en horizontale (inslag) draden in een vierkante inch (6,45 cm2) stof te tellen. In het Engels wordt het daarom thread count wordt genoemd, afgekort tot TC. 

Waarom draaddichtheid uitmaakt

Draaddichtheid heeft invloed op het gevoel van de stof, niet onbelangrijk bij beddengoed! Een stof met minder dan 200TC is luchtig, maar voelt ook ruwer aan door de ‘gaten’ tussen de draden. Bij een hogere draaddichtheid voel je meer stof tegen je huid. Wanneer die stof van goede kwaliteit is, zorgt dat voor een zacht en soepel gevoel. En dan geldt inderdaad: meer huidcontact met goede kwaliteit stof is lekkerder slapen. 

Welke draaddichtheid geloofwaardig is 

Hoeveel draden passen er in een vierkante inch? Afhankelijk van hoe dun je draad kunt spinnen, best wel veel. Maar ook weer niet oneindig veel. Draaddichtheid heeft dus zijn beperkingen. Ja, er bestaat beddengoed met een draaddichtheid van 1000TC - maar daarvoor heb je katoen van ultieme kwaliteit nodig om de dunne draad te weven die daarvoor nodig is en een vakman die dat kan. Je kunt wel raden wat dat doet met de prijs van zulk beddengoed.
Dus zie je goedkoop beddengoed met een hoge draaddichtheid? Wees dan voorzichtig! Er is namelijk geen regel hoe je de draden telt om tot draaddichtheid te komen. Getwijnd garen waarbij 2 of 3 draden in elkaar gedraaid worden zijn niet zachter dan enkelvoudig garen, maar tellen wel mee voor de draaddichtheid. Voor je het weet betaal je extra, voor inferieure kwaliteit. 

Wat is dan wel een geloofwaardige draaddichtheid? Kijk dan ook naar waar het beddengoed gemaakt is. Weverijen in Portugal en Italië hebben eeuwenlang vakmanschap opgebouwd om fijn garen te weven tot sterke stoffen met een draaddichtheid van 500TC. Hogere draaddichtheid van goede kwaliteit is ook mogelijk, maar dat is echt voor luxedieren die daarvoor kunnen en willen betalen. Bij Schering & Inslag vind je beddengoed van enkelvoudig garen met een draaddichtheid van 400TC, gemaakt in Portugal. 

>BEKIJK BEDDENGOED MET EEN DRAADDICHTHEID VAN 400TC

Tegelijkertijd is draaddichtheid ook niet zaligmakend. Want er zijn nog twee andere dingen die een grotere invloed hebben op de kwaliteit van je beddengoed dan draaddichtheid. Dat is de samenstelling van de stof, en de manier waarop het beddengoed wordt geweven. In een volgende blog lees je er alles over! 

Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd