De 3 R-en van een duurzamer leven: reduce, re-use, recycle


Om Earth Day te vieren, vroegen we groene mama Columns by Kari om ons te helpen om meer mensen bewust te maken dat duurzamer leven ook met eenvoudige, kleine stappen kan. En zeker in de slaapkamer! We ontwikkelden zelf een gids Duurzamer slapen met 5 simpele tips. De volgers van Columns by Kari hadden zelf ook een flink aantal tips die je slaapkamer duurzamer maken. We hebben de leukste voor je samengevat.


De volgers van Columns by Kari hebben de drie R-en van duurzamer leven goed tussen de oren. Die zijn niet rust-reinheid-regelmaat, maar de Engelse reduce-reuse-recycle. Minder kopen, meer hergebruiken, meer recyclen dus. 

Reduce: koop alleen als je het echt nodig hebt.

Minder kopen wordt volgens de tipgevers een stuk gemakkelijker wanneer je investeert in kwaliteit in plaats van ‘fast buy’. Ook helpt het om beddengoed of meubels goed te verzorgen of te repareren. Zo gaan ze langer mee, waardoor je minder snel een vervangingsaankoop hoeft te doen. 

Ons beddengoed van biologisch katoen is zowel superzacht als slijtvast, waardoor je er echt jaren plezier van hebt. Zeker als je onze verzorgingstips hoe je je dekbedovertrek mooi en wit houdt erbij volgt. We zijn het daarom helemaal eens met de volgerstip om beddengoed niet in de droger te doen maar op te hangen. Goed voor zacht beddengoed, de energierekening en de CO2-uitstoot! 

De volgende tip is misschien niet voor iedereen, maar wel een die leidt tot flink minder spullen in huis: samen slapen (ook wel bekend als co-sleeping). Denk aan een groot familiebed waarin je met je hele gezin in slaapt. Minder bedden, minder meubels, minder beddengoed, minder inrichting, minder verwarming, aldus de tipgever. 

Reuse: vind een andere functie

We zijn nieuwsgierig hoe het resultaat van deze creatieve tip eruit ziet: maak nieuwe dingen van dekbedovertrekken. Iemand deed al de suggestie om er hutten mee te bouwen of poetsdoekjes van te maken. En we hebben op tv zelfs al mensen gezien die van oude dekbedovertrekken kleding naaien. Voor de echte doe-het-zelvers kwam er nog een volgerstip om je bed zelf van resthout de maken. 

Zelf niet zo creatief? Je kunt ook de spullen van een ander hergebruiken, volgens de tip om meubels bij de kringloopwinkel te kopen. Wij voegen daar graag aan toe: kijk ook eens eerst op Marktplaats wat je kan hergebruiken van een ander. 

Delen is vermenigvuldigen

Heb je goede tips hoe je spullen uit de slaapkamer een tweede leven kunt geven? Of juist een tweede leven in de slaapkamer? Deel je tips op Facebook of Instagram via #ikslaapduurzaam en @scheringinslag.

Recycle: een tweede kans

Recyclen houdt in dat het originele product wordt gedemonteerd en/of tot nieuwe grondstof wordt verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan oude PET-flessen die verwerkt worden tot textiel, voor kleding of meubels. Ook katoen is recyclebaar. Tot nu toe is het helaas wel zo dat de kwaliteit van gerecyclede materialen altijd minder is dan virgin materiaal. Voor textiel moet gerecycled materiaal daarom altijd gemengd worden met nieuw materiaal. 

Maar waar je de aarde echt een plezier mee doet, is wanneer je je matras naar het milieupark brengt. Matrassen zitten vaak vol met polyesterschuim dat op een vuilnisbelt nauwelijks vergaat. Wist je dat we in Nederland ruim 1,5 miljoen matrassen per jaar wegdoen? Retourmatras verwerkt ingeleverde matrassen tot staal voor de industrie en foam voor isolatiemateriaal of voor ondervloeren voor de gymzaal of hockeyveld. 

Duurzame styling

Behalve tips volgens de drie R-en van duurzamer leven, gaven de volgers van Groene mama Kari ook nog een aantal duurzame stylingstips die de slaapkamer niet alleen groener maken, maar ook een prettige manier om te slapen. 

Rustige motieven en kleuren dragen bij aan ontspannen sfeer in de slaapkamer en het zijn ook nog eens kleuren waar je niet snel op uitgekeken zult raken. En mocht je toch de slaapkamer een make-over willen geven, dan raadt een andere volger vooral ecologische verf aan. Dat is trouwens ook fijn tijdens het schilderen en dat eerste nachtje in je nieuwe slaapkamer! 

Als het om duurzame stoffen in de slaapkamer gaat, denken de tipgevers trouwens ook verder dan het beddengoed. Ook gordijnen en pyjama’s zijn verkrijgbaar in milieuvriendelijk materiaal. Denk bijvoorbeeld aan biologisch katoen voor pyjama’s en (eco-)linnen voor de gordijnen. 

Voor de zomer kwam er nog een effectieve en duurzame tip tegen muggen. Een mooie toevoeging, want hoe lekker je bed ook ligt en hoe heerlijk je beddengoed ook aanvoelt, het blijft een rusteloze nacht als je steeds wordt aangevallen door een mug. Vergeet de elektrische muggenverdrijvers en koop een Citronellaplant of citroengeranium. Ook de sterke geur van lavendel houdt muggen op afstand, terwijl het bijdraagt aan een goede nachtrust. 

> DOWNLOAD ONZE GIDS DUURZAMER SLAPEN VOOR MEER TIPS
Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd