Biologisch katoen: voordelen voor beddengoed en jouw nachtrust


Bij Schering & Inslag maken we al ons beddengoed van biologisch katoen. Maar wat maakt katoen nu biologisch katoen en wat zijn de voordelen voor jou? 

Biologisch katoen: natuurlijk geproduceerd

Biologisch katoen of biokatoen is katoen dat natuurlijk wordt geproduceerd: met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zonder genetisch gemanipuleerde katoenzaden en zonder de landbouwgrond uit te putten. Boeren die biologisch katoen produceren bestrijden bijvoorbeeld ongedierte door natuurlijke vijanden in te zetten. Wanneer genetisch gemanipuleerde zaden zich verspreiden en zich kruisen met wilde soorten vormen zij een risico voor biodiversiteit. Via wisselteelt variëren katoenboeren per jaar wat er op de grond verbouwd wordt: het ene jaar katoen, het andere jaar soja, mais of tarwe. 

Voordelen voor mens en milieu

De teelt van biologisch katoen is in de eerste plaats een verademing voor de aarde. Er is minder water voor nodig dan met gewone katoenteelt en door het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen put de grond minder uit. Dankzij wisselteelt blijft de grond vruchtbaar en voorkomen we horrorscenario’s zoals de verdroging van het Aralmeer in Oezbekistan. 

Veel van de chemische bestrijdingsmiddelen in de gewone teelt zijn bovendien heel gevaarlijk voor de gezondheid van de mensen die ermee werken: behalve chronische ademhalingsstoornissen en huidirritaties leidt het gebruik van pesticiden in de katoenindustrie naar schatting tot 1 miljoen acute vergiftigingen per jaar. 

Beter beddengoed

Daarnaast levert biologisch katoen ook nog eens een beter eindproduct op. Beddengoed van biologisch katoen is zachter en slijtvaster dan gewone katoen. De chemische bestrijdingsmiddelen in de reguliere teelt tasten ook de vezels van de katoenbollen aan.  Biologisch katoen is sterker en gaat daarom langer mee. 

En doordat het katoen niet bespoten wordt met pesticiden, kunnen er ook geen resten achterblijven. Dit maakt de stof zachter dan gewone katoen en huidvriendelijker. Het gebruik van biologisch katoen vermindert het risico op irritaties, eczeem en allergieën. Beddengoed van biologisch katoen is daarom ideaal voor mensen met een gevoelige huid of voor (kleine) kinderen. 

Heerlijk slapen met een schoon geweten

Bij Schering & Inslag vind je beddengoed van 100% biologisch katoen dat voldoet aan de eisen GOTS, Oeko-Tex en BCI. Daarmee weet jij je verzekerd dat jouw aankoop bijdraagt aan een duurzamere katoenindustrie die goed is voor mens en milieu. En kun jij heerlijk slapen met een schoon geweten.


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd